viernes, 10 de junio de 2011

BOTÓ VERMELL

Avui a la Vanguardia en Quim Monzó publica un article sobre el soroll els restaurants.

Jo desconeixia, ell tambe, que una guia gastronomica Zagat valora els restaurants per el soroll.

La Zagat és una guia gastronòmica fundada a Nova York a la fi dels setanta. La seva gran diferència amb el patró habitual de guies gastronòmiques europees, com per exemple Michelin, és que les valoracions no estan en mans d'inspectors.

Article Quim Monzó


En la Zagat les valoracions les fan els mateixos clients. La guia –que cada any s'edita en forma de llibre– valora ciutats d'un centenar de països del món. Les valoracions es fan sobre la base d'una escala de trenta punts i, com és lògic, a més de valorar quin es menja, valoren el lloc, la decoració, el servei i el preu en relació amb la qualitat.

D'entrada detallen als lectors amb quants decibels convivim habitualment: "... els d'uns grans magatzems, 60; el motor d'un cotxe al ralentí, 70; 80, els de la cafeteria d'una escola; 90, els d'un nus d'autopistes; en el parquet d'una Borsa els decibels són 100; quan accelera, una moto dóna 110; 120, els d'una discoteca...". Amb un medidor de decibels comproven els de cada restaurant: Platja (80 decibels), A-Frame (82), Lukshon (85), M.B. Post (88), The Tripel (92)... Si tenim en compte que 90 decibels és el soroll que escoltes quan estàs just enmig d'un nus d'autopistes, és evident que cal ser masoquista o idiota –o ambdues coses alhora– per a passar-se un sopar sencer amb aquesta bulla en les orelles.

Quina gracia en el meu blog de 29 de Març 2011 “Prohibit prohibí”, ja en parlava d’aquest tema.

Nomes falta que es posi en practica  allò que vaig comenta:

”Seguirem pels restaurants instal·lant un medidor de nivell de so perquè la gent parli moderadament i si sobrepassa els decibels establerts s’encengui una llum vermella i al mateix temps se li augmenti el compte en un....10%.”

No hay comentarios: