martes, 31 de mayo de 2011

No serà una aposta política??

Qui m'ho anava a dir?

Després de “empollarme” tots els pros i contres de l'energia nuclear, havia un en el que no trobava la solució.

Com es compensaria la producció energètica? Com produiríem el 30% d'energia que deixarien de produir les centrals?

Una de les solucions era consumir menys, però no veia jo al planeta amb intencions clares de fer-lo i ara………………….tachin..tachan ………………


Merkel s'acomiada de la energia nuclear i anuncia la revolució en renovables.

El tancament "irreversible" de centrals abans de 2022, suposa una "gegantesca oportunitat" per a "situar a Alemanya com precursora en política energètica", diu la cancellera.

Fukushima i més de 30 anys de moviment ciutadà contra les nuclears han obligat a la cancellera alemanya, Angela Merkel: com a màxim en onze anys, per a 2022, Alemanya mantindrà sense centrals nuclears la seva potència industrial i demogràfica, la primera d'Europa. El pas, esperat però oficialment anunciat ahir, està carregat de conseqüències per al continent. Si Alemanya pot, altres veïns europeus més petits encara amb mes raó.
 
Qualificada d’irreversible , la decisió suposa un enorme recolzament industrial e investigador a les energies renovables, que juntament amb el gas i altres tecnologies ocuparan gradualment el forat, aquest 23% de generació d'electricitat que avui correspon al nuclear en el país.

La transició es farà, “sense importar energia d'altres països” i “sense pujar tarifes elèctriques”, va dir Merkel. Els experts han dictaminat que el canvi tampoc afectarà a l'objectiu de 40% de reducció d'emissions de diòxid de carboni fins a 2020. Si tot això és cert, els defensors del sector nuclear es queden sense un sol argument al seu favor, i amb l'exemple del país més potent d'Europa en la seva contra.


Pensava que extremant la seguretat es podria garantir, encara que mai al 100%, el risc, però………………….vist el vist………….

no serà una aposta política??

podran reduir les emissions del carbó??

Serem capaços de produir suficient energia alternativa??

Que diran els verd dels parcs
eòlics i la seva influència en els paisatges??
El seu gir és el tribut que ha de pagar per a no suïcidar-se políticament, es reconeix en el seu entorn.

Gairebé un milió d'alemanys han sortit al carrer des de la impopular marxa enrere del passat setembre. El moviment nuclear va ressuscitar i la majoria social antinuclear és concloent. Després de Fukushima tot això amenaçava amb dur-se al govern per davant, tal com ha passat en diverses regions, inclòs el feu conservador de Baden-Württemberg el passat març, mentre el partit verd puja com l'escuma.

Era una qüestió de vida o mort, i aquesta supervivència ha pogut més que les enormes pressions del lobby nuclear, que té gran poder no només en l'administració de Berlín sinó també en els mitjans de comunicació.

Catàleg de problemes

En el catàleg de desgràcies que ahir va enviar a les seves associats Hans-Peter Keitel, el president de la Federació Industrial Alemanya (BDI), no faltava cap: 40.000 milions de despesa, retorn al carbó, més dependència del gas dels russos, debilitació industrial d'Alemanya. A la borsa de Francfort les accions dels grans consorcis elèctrics queien, mentre pujaven les empreses de renovables. La frontera entre les unes i les altres és menys clara del que es creu. El gegant Siemens, per exemple, té una gran aposta en noves tecnologies, s'ha separat del consorci francès Areva i s'està repensant la seva estratègia nuclear fora d'Alemanya, amb grans contractes amb Rússia que han estat posats entre parèntesis. Fa dos anys, el cap de Siemens, Peter Löscher parlava de construir 400 reactors en el món fins a 2030. Tot això ha canviat.

Segons Marcel Viëtor, expert de l'alemanya DGAP, Espanya, amb el seu gran potencial industrial en solar i eòlica, pot ser un país particularment sensible a l'exemple alemany. “Cal mirar a llarg termini”, diu Viëtor, els riscos de les nuclears són estadísticament baixos, però el problema és que no hi ha garantia que no succeeixi alguna cosa tan catastròfica com la de Fukushima, amb una factura gegantesca”.

Respecte a França (80% d'electricitat d'origen nuclear) totes les declaracions del govern i del sector elèctric que arribaven a propòsit de la decisió alemanya eren igualment catastròfiques: els preus de l'electricitat pujaran a Alemanya, es cremarà més carbó, etc. Fins al ministre suec de medi ambient ha ratllat la política alemanya de “molt irregular”.

Per a la seguretat de tots que no tornin a succeir desastres nuclears, i hem tingut sort, és primordial.

No serà una aposta política??

No hay comentarios: