martes, 3 de mayo de 2011

Justícia Bin Laden

Justícia Retributiva: es basa en la culpabilitat, té com finalitat el càstig, orientació cap al passat, el càstig s’utilitza per a aleccionar a l'infractor i prevenir el delicte. L'Estat té el monopoli per a ocupar-se del greuge comès. Es denuncia l’agressor. No s’atenen les necessitats de les víctimes i el judici divideix les parts.

Justícia Restaurativa: es reconeix el rol de l'infractor, de la víctima i de la comunitat. La comunitat és la principal responsable de controlar la delinqüència. Es basa en la responsabilitat. Com finalitat busca la reparació del dany causat. Orientació cap al futur. El càstig s'utilitza per a retornar i recrear el vincle amb la societat. Es denuncia el greuge. El judici busca unir les parts.


El president Barak Obama va aparèixer enfront de les càmeres de televisió, en directe, per a corroborar la notícia: Osama Bin Laden està mort.

El van matar uns agents de la CIA en una operació que, segons el propi president d'EEUU, pretenia agafar i posar davant la justícia al famós terrorista. No se sap què ha fallat o què ha passat, però l'única cosa que l'operatiu va poder fer, segons sembla, és matar-lo.

No sembla a primera vista una operació molt neta o amb èxit.

La frase més repetida a EEUU és: “s’ha fet justícia”. S’ha fet justícia?

Fins a on jo se, la justícia es fa quan l’acusat té una defensa, quan hi ha evidències, proves, un jutge…

S’ha fet potser, i suposant que la notícia és real, una justícia bíblica la llei del Tailon. La de l'ull per ull, la de la força bruta, però
recordeu la frase de Mahatma Gandhi; Ull per ull, i el món acabarà cec, i també recomano que investigueu sobre això, però per a facilitar-vos, us diré que aquesta llei de Moisés va ser donada els jutges i no als homes i el seu principal objectiu era que hagués correspondència entre l’ofensa i el càstig i no precisament amb els mateixos exemples.

S’hagués fet justícia si s’hagués posat a Bin Laden enfront d'un jutge (o diversos jutges) si s’haguessin presentat proves, testimonis, testimoniatges. S'hagués fet justícia si un advocat (o varis) haguessin pogut corroborar l’autenticitat d’aquestes acusacions.

El discurs de Obama................ li ajuda a recuperar una posició perduda just quan els rumors de les eleccions comencen a escoltar-se en l’horitzó.

Milers de persones estan celebrant enfront de la casa Blanca i en la zona zero de Nova York, cridant “USA!... USA!”. Anit, Toni Bases, en crònica en directe, deia que eren la majoria, joves de 18 – 20 anys que en li moment del 11S en 2001 amb 8 anys els havien dit que Bin Laden era l’encarnació del mal i així han viscut aquests últims 10 anys

Les masses es deixen dur per l’emoció del moment i mai reflexionen ni són capaços d’acceptar les crítiques.

El fanatisme no és bo, ni el d'uns ni el d'uns altres.

No vull que es confongui el sentit de les meves paraules. No estic ni estaré mai a favor dels assassins, dels terroristes. Nomes dic que estem confonent el sentit de la justícia

Em pregunto si és  la justificació necessària per a tornar a les èpoques de la por, de les alertes, de les mesures excepcionals, del militarisme encobert a nivell internacional.

Espero que no sigui la justificació de l’assassinat polític sense fronteres.

I perquè no amb Gadafi....??????

No crec que siguin dies brillant per a la justícia, més aviat, tot el contrari.

No hay comentarios: